Project penicilline allergie delabeling

Onze praktijk doet mee aan het project “Penicilline allergie delabeling”. Alle patiënten > 16 jaar die een penicilline-allergie in hun dossier hebben staan worden hiervoor geselecteerd

We doen dit project in samenwerking met het ETZ en Rezisto (regionaal zorgnetwerk voor antibioticaresistentie in Noord-Brabant).

Penicillines zijn een belangrijke groep antibiotica, dit zijn medicijnen tegen infecties door bacteriën. We weten dat een groep patiënten in het verleden onterecht een allergie voor penicillines in hun dossier hebben gekregen. Hierdoor krijgen ze deze medicijnen niet meer voorgeschreven, terwijl het wel de beste keuze voor een bepaalde infectie kan zijn.

Met dit project willen we deze patiënten die een ‘onterechte’ allergie in hun dossier hebben achterhalen. Wellicht hebben ze een bijwerking op het medicijn gehad of een milde reactie, maar geen echte allergische reactie. En over een allergie kan je na een aantal jaren heen groeien, dus wellicht is de allergie er niet meer.

De geselecteerde patiënten ontvangen een vragenlijst (per e-mail); een klein deel zal naar aanleiding hiervan worden uitgenodigd voor een huidtest.